3705 BV Zeist
+31-623743913
henk.van.der.honing@mataram.nl

Eed van Hippocrates

Agile coaching & training

De eed van Hippocrates is een eed waarin artsen zichzelf verplichten bepaalde beroepsregels te zullen handhaven. De eed is opgesteld in het Oudgrieks en is vernoemd naar de Griekse arts Hippocrates, die omstreeks 400 v.Chr. zijn leerlingen van het Asklepieion op het eiland Kos deze belofte liet afleggen.

Waarom een eed?

In 2000 studeerde ik af aan de universiteit in Groningen en sinds dien heb ik voor veel verschillende bedrijven mogen werken. Regelmatig heb ik me verbaasd over het gedrag van mensen binnen grote organisaties. Ik denk dat mensen vaak in een systeem terecht komen waar ze besluiten nemen die simpelweg schadelijk zijn voor de organisatie, hun zelf, de samenleving of het milieu. Denk aan de Diesel-gate bij VW of de Libor case bij de Rabobank.

Vandaar denk ik dat het goed is om een aantal afspraken met elkaar te maken. Zoals artsen aan het begin van hun carrière beloven om hun patiënten zo goed mogelijk te verzorgen met de eed van Hippocrates af te leggen.

Daarom heb ik voor alle werknemers en werkgevers een nieuwe eed van Hippocrates opgesteld.

De eed van Hippocrates voor werknemers en werkgevers

Hierbij leg ik de eed van Hippocrates af. Ik sta achter de volgende punten en zal deze proberen zo goed mogelijk na te leven ook heeft het tot gevolg dat mijn baan ophoud te bestaan, ik mijn eigen doelstellingen, KPI’s, promotie of bonus niet haal.

  • Ik zal mijn eigen belang altijd ondergeschikt laten zijn aan het grotere belang van de hele organisatie.
  • Om de organisatie succesvol te maken zal ik iedereen helpen waar ik kan.
  • Ik zal besluiten nemen als of het mijn eigen organisatie / investering zou zijn.
  • Ik zal proberen om ernstige mistanden te voorkomen. Als ze toch gebeuren eerlijk toegeven en/of mensen aanspreken op hun gedrag.

Even dromen…

Als ik verder droom zou ik het tof vinden om mensen te gaan beoordelen in hoe verre ze de onderstaande eed naleveren. Ik denk namelijk dat een groot aantal rare beslissen het gevolg zijn hoe we nu mensen beoordelen. Eigenlijk zouden we alleen mensen moeten aannemen die achter de eed staan…

Onderteken de eed zelf

Onderteken de eed zelf door een reactie te geven onderaan deze pagina.

Share